Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

ΑΝΑΔΑ-ΣΩΣΤΕ!

*Το καλοκαίρι του 2009 σημειώθηκε εκτεταμένη καταστροφή στην δασώδη περιοχή του Άσπρου Χωριού, εξαιτίας της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε για άγνωστους(;) επίσημα τουλάχιστον μέχρι στιγμής, λόγους.
Η  καμένη περιοχή δημιουργεί ένα θλιβερό θέαμα, συγκρινόμενη δε με το υγιές πράσινο γειτονικό τοπίο, απελπισία.
Η διαδικασία φυσικής αναγέννησης έχει ξεκινήσει δειλά-δειλά με τα σχοινάρια να επανεμφανίζονται και ορισμένα άλλα άγρια φυτά (ασπάλαθοι,κλπ).
Ο κίνδυνος όμως να απογυμνωθεί το βουνό από το έδαφος λόγω της διάβρωσης που προκαλείται από τον αέρα και κυρίως την βροχή είναι ορατός.
Επιβάλλεται να δράσουμε γρήγορα και μεθοδικά έτσι ώστε σε μια εικοσαετία να μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε πλήρως το τοπίο.
Για το σκοπό αυτό είναι ανάγκη να συσταθεί με πρωτοβουλία του Δήμου, επιτροπή αναδάσωσης (όπως αυτή του 1999-2002 που έγινε με αίτημα του Συλλόγου γονέων Αγκαιριάς), με στόχο να οργανώσει επιτυχώς το δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο αυτό εγχείρημα.

Πάντως βασικά στοιχεία αυτής της προσπάθειας πρέπει να είναι:
1) το είδος των φυτών που θα φυτευθούν (κυρίως  ενδημικά κωνοφόρα, φίδες και  κέδροι)
2)η εποχή που θα φυτευθούν (πρώτο δεκαήμερο Νοεμβρίου)
3)Οργάνωση του ποτίσματος τα πρώτα δύο τουλάχιστον χρόνια
4) Δραστηριοποίηση των μαθητών του νησιού σε μια έμπρακτη φιλοπεριβαλλοντική κατεύθυνση.

2 σχόλια:

  1. ΤΟ 10% ΤΗΣ ΕΙΚΟΣΑΕΤΙΑΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΣΕ ΛΙΓΟ ΧΆΘΗΚΕ. ΣΤΑ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΟΛΟΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ. ΣΤΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΛΟΙ ΜΙΛΗΣΑΝ. ΑΝ ΟΜΩΣ ΕΙΔΕ ΚΑΝΕΙΣ ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΚΩΔΙΚΟΥ Η ΑΚΟΥΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΝΑ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΑΙ ΚΟΣΤΟΥΣ ΑΝΑΔΑΣΩΣΗΣ ΠΟΥ ΣΩΣΤΑ ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ ΝΑ ΤΟ ΠΕΙ ΚΑΙ ΣΕ ΕΜΑΣ ΝΑ ΤΟΝ ΣΥΓΧΑΡΟΥΜΕ ΓΙΑΤΙ ΜΟΝΟΝ ΓΙΑ ΤΣΙΜΕΝΤΟΠΛΑΚΟΣΤΡΩΣΕΙΣ ΑΚΟΥΣΑΜΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. η επιτροπη αναδασωσης δεν ηταν επιτροπη στα χαρτια/εκανε δεντροφυτεψεις σε διαφορα σημεια/και στη Μαρπησα φυτεψε/
    δυστυχως αποταν βγηκε ο γιαννης και μετα δεν εγινε αλλη κινηση/δεν ξεχναω τα παχια λογια συμβουλων του σαν τον καρατζα που τα φαγε ο κληδονας μετα τις εκλογες

    ΑπάντησηΔιαγραφή