Για πρώτη φορά φέραμε το θέμα των αρχαίων λατομείων στο δημοτικό συμβούλιο το 2019 και με απόφαση του τότε συγκροτήθηκαν η συντονιστική και η επιστημονική επιτροπή με στόχο την προστασία, τη διάσωση, την ανάδειξη και την αξιοποίηση τους.
Επανήλθαμε στο τελευταίο συμβούλιο μετά την ουσιαστική ακινησία τριών ετών και τη διαφαινόμενη κίνηση εξαγοράς της έκτασης των αρχαίων λατομείων από ιδιώτη.
Οποιαδήποτε προσπάθεια ανάδειξης των αρχαίων λατομείων προϋποθέτει την επίλυση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της έκτασης που βρίσκονται οι στοές και όχι μόνο. Όπως είναι γνωστό η έκταση ανήκει σε ιδιώτες.
Οι εξαγγελίες του Υπουργείου Πολιτισμού, περί ένταξης των αρχαίων λατομείων στον προγραμματισμό του για το 2020, η υποβολή μελετών στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) και ταυτόχρονα ο προγραμματισμός των απαλλοτριώσεων των όμορων οικοπέδων που ανήκαν στον αρχαιολογικό χώρο, μετά από δυο χρόνια παραμένουν κενό γράμμα.
Όλο αυτό το διάστημα ο δήμαρχος πρότασσε ως κύριο την δημιουργία ενός Αρχαιολογικού Πάρκου με φορέα διαχείρισης το δήμο ή νομικό πρόσωπο στο οποίο θα μετείχε αυτός με στόχο την εμπορική εκμετάλλευση και όχι τη διαφύλαξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και το χρέος της προστασίας και διάσωσης των στοών που είναι προϋπόθεση για την ανάδειξη και αξιοποίηση του χώρου.
Παρά τις συνεχείς προτροπές μας για συνάντηση με την Υπουργό Πολιτισμού για το θέμα, απέφευγε κάτι τέτοιο μέχρι τώρα.
- Αντί με επιμονή να θέτει το ζήτημα απόκτησης της έκτασης των αρχαίων λατομείων από το φυσικό φορέα προστασίας της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, δηλαδή το Υπουργείο Πολιτισμού, αναζητούσε λύσεις απόκτησης μέσω χορηγιών.
«Βρέθηκε» λοιπόν η λύση της εξαγοράς της έκτασης μέσω των επιχειρήσεων του ομίλου ΡΗΓΑ, επιδιώκοντας έτσι τον «εξαγνισμό» του ομίλου σε σχέση με τις διαπιστωμένες παραβάσεις του στο χώρο των σύγχρονων λατομείων από το 2017 και τη «συμβολή» του στο κίνδυνο κατάρρευσης των στοών, σχέση που σε βάρος του περιβάλλοντος και του Δήμου κρατάει χρόνια, με δοσοληψίες «κάτω από το τραπέζι».
- Ας θυμηθούμε και την παραίτηση της δημοτικής συμβούλου του Μ. Κωβαίου, Αικατερίνης Πατέλη που ο ίδιος την είχε ορίσει ως εντεταλμένη σύμβουλο και όπως η ίδια κατήγγειλε τις «πριόνιζαν» τα πόδια της καρέκλας, παρά την εμπεριστατωμένη και ολοκληρωμένη δουλειά που έφερε σε πέρας. Άχνα τότε ο δήμαρχος!
Μετά την κατακραυγή των πάντων ο Μ. Κωβαίος προσπάθησε να διαψεύσει την εμπλοκή του . Στο ερώτημα μας βέβαια, γιατί ενώ ενδιαφερόμενη για την αγορά ήταν η εταιρία ΡΗΓΑΣ ΠΑΡΟΣ ΙΚΕ , τελικά εμφανίζεται να κάνει προσφορά η ΑΦΟΙ ΡΗΓΑ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕΒΕ, απάντηση δεν πήραμε από κανένα.
Η οργανωμένη αντίδραση των παριανών απέναντι στο ενδεχόμενο εξαγοράς από τον «θύτη», η μαζική παρουσία εκπροσώπων φορέων του νησιού μας κατά τη συζήτηση του θέματος και ακόμα η διαφαινόμενη θέση συμβούλων της πλειοψηφίας και του ανεξάρτητου συμβούλου, οδήγησαν στην ομόφωνη ψήφιση των προτάσεων μας από το δημοτικό συμβούλιο:
- Άμεση συνάντηση δημοτικής αντιπροσωπείας (δήμαρχος – αντιπολίτευση- σύλλογοι), με την υπουργό πολιτισμού, με θέματα την απαλλοτρίωση του χώρου, μελέτες προστασίας και διάσωσης των στοών και ανάδειξης του χώρου στο σύνολο του. Προβλέπεται μέσα στο Σεπτέμβριο.
- Παράλληλα άμεση ενεργοποίηση του Δήμου για μακροχρόνια μίσθωση του χώρου ( 10ετία ή 12ετιαμε επιλογή εξαγοράς μετά την 6ετία),με καταβολή εφάπαξ των μισθωμάτων της εξαετίας.
- Απαιτείται ο Δήμος να προχωρήσει σε επανεκτίμηση του ακινήτου με δεδομένο το αποχαρακτηρισμένο τμήμα του και τη δυνατότητα αποχαρακτηρισμού ενός άλλου από δασικό.
Πάρος 26-8-22
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου