Τρίτη 29 Αυγούστου 2017

ΕΚΤΟΣ ΤΟΠΟΥ...



Την ίδια ώρα που σε διάφορες χώρες και κυρίως φημισμένες πόλεις της Ευρώπης με τεράστια τουριστική παράδοση (Βενετία, Βαρκελώνη, Μαγιόρκα, Λισαβόνα κλπ) , αναπτύσσεται ένας ολοένα και πιο έντονος προβληματισμός σχετικά με το παρόν και το μέλλον του τουρισμού και κυριαρχούν φωνές που απαιτούν την εδώ και τώρα μείωση(!) των τουριστικών ροών, εδώ, στο νησί των Μακάρων (και των Μακάκων...) κάποιοι κάνουν όνειρα για ολοένα μεγαλύτερες επιδόσεις, ωσάν ο τουρισμός να αποτελεί αυθύπαρκτη και αυτόνομη σε σχέση με το νησί και τους πολίτες του οντότητα.
Είναι κατ΄αυτούς δηλαδή μια απλή επιχείρηση η οποία ουδόλως σχετίζεται με τον χώρο και τον τόπο, ανθρωπογενές και φυσικό περιβάλλον.
Ακόμα και στη γειτονική Σαντορίνη όπου πάνω από το 1/4 του νησιού έχει αστικοποιηθεί/τσιμεντοποιηθεί, εκφράζονται ανησυχίες για τη δυσοίωνη πορεία των πραγμάτων και οι εκπρόσωποι φορέων με πρώτο και καλύτερο το δήμαρχο απαιτούν θαραλλέα: ΟΧΙ ΑΛΛΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ-ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΚΑΡΒΟΥΝΟ!!
Η απαίτηση αυτή -την οποία σημειωτέον άκουσα έκπληκτος σε σχετική ραδιοφωνική συνέντευξη προ ολίγων ημερών- επέσυρε την "ιερή οργή" τουριστικών παραγόντων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης οι οποίοι εκτός από τα ευρουλάκια και το τομάρι τους, για τίποτα άλλο δεν νοιάζονται και ουδόλως ανησυχούν για την αυταπόδεικτη αλήθεια πως η προσπάθεια να υπερβείς τις αντικειμενικές δυνατότητες ενός τόπου και να αγνοήσεις την ΦΕΡΟΥΣΑ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ του, συνιστά ΥΒΡΗ και όπως κάθε ύβρη συνεπάγεται την αμείλικτη τιμωρία της ΝΕΜΕΣΕΩΣ.
Ενώ λοιπόν αλλού προβληματίζονται (ο παθός μαθός...) και συζητούν με ανοικτό μυαλό και στυγνό πραγματισμό το μέλλον της τουριστικής οικονομίας, η Πάρος βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου.
Και να σκεφθεί κανείς πως φέτος με επιδόσεις αρχών δεκαετίας 2000 αναδείχθηκαν τα σοβαρότατα δομικής φύσεως προβλήματα του νησιού και όλες οι κραυγαλέες ανεπάρκειες στον υπερθετικό βαθμό.
Η δε εικόνα ασφυξίας και απόλυτου χάους του Αυγούστου αποτέλεσε την κορύφωση των "επιτευγμάτων" της ανορθολογικής τουριστικής ανάπτυξης. 
Η φετινή μπουρδελοποίηση αντί να προβλήματίσει και συνετίσει ορισμένους αμετανόητους βλάκες, τους εξωθεί σε "λογικές" άκρως επικίνδυνες για το μέλλον αυτού του νησιού.
Το δικό μας μέλλον δηλαδή!



1 σχόλιο:

  1. Eτσι ακριβώς έχουν τα πράγματα και δυστυχώς οι κρατούντες περι άλλων τυρβάζουν ! Κάντε υπομονή έλεγαν ,θα περάσει ο Αύγουστος και θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση ! Για τον απλό κάτοικο του νησιού κανένας δεν ενδιαφέρεται, ούτε καν το κράτος που αδιαφορεί πλήρως για τις συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων το καλοκαίρι και ειδικότερα τον χειμώνα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή