Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2023

ΤΟ 112 ΚΑΙ Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΗΣ ΣΙΓΗΣ-ΑΠΟΧΗΣ

 


Οι Περιφερειακές και Τοπικές Εκλογές 2023 ολοκληρώθηκαν, με Κόμματα και Κυβέρνηση, να ερμηνεύουν το αποτέλεσμα σύμφωνα με τα εφήμερα καιροσκοπικά συμφέροντα τους και με Μάτια Ερμητικά Κλειστά. Αλήθεια, πόσοι ερμηνεύουν αντικειμενικά, την αποχή της κοινωνίας και δη της τοπικής, που από το 47,50% έφτασε στο 59,29% ανά την Επικράτεια? Υπενθυμίζοντας ότι, από τις Εθνικές Εκλογές του 2007 η αποχή ήταν 25,85% μέχρι τις τελευταίες του Ιουνίου 2023 46,26%! Τότε ερμήνευαν τα ποσοστά τους, για τον Καταλληλότερο Πρωθυπουργό και για την Αποχή με ψήφο στον Κανένα….

Τα τελευταία χρόνια με τις καταστροφές που ζήσαμε, μπήκαν στην ζωή μας τα SMS του 112. Το 112 αποτελεί μια υπηρεσία Εκτάκτου Ανάγκης, η οποία περιλαμβάνει εισερχόμενο και εξερχόμενο μήνυμα. Ως προς το εξερχόμενο, καλούμε δωρεάν το 112 σε έκτακτη ανάγκη, οπουδήποτε στην Ελλάδα και ΕΕ. Ως προς το εισερχόμενο, λαμβάνουμε προειδοποίηση μέσω διαφόρων τεχνολογιών και καναλιών επικοινωνίας, για επαπειλούμενο ή εν εξελίξει καταστροφικό συμβάν ή επικίνδυνη κατάσταση που συνιστά άμεση απειλή για τη ζωή, την υγεία ή την ασφάλειά μας, προκειμένου να λάβουμε οδηγίες για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας. Κοινώς, να φυγομαχήσουμε να μην διασώσουμε την περιουσία μας, τα κεκτημένα μας, το χωριό μας και ότι μπορεί να διασωθεί…..

Διερωτώμαι, όταν ο Παπάς κάποτε χτυπούσε την καμπάνα του χωριού όταν κινδύνευε, το έκανε για να φυγομαχήσουν οι Συγχωριανοί του? ή στα Δερβενάκια που έγινε η Σφαγή του Δράμαλη τον Ιούλιο του 1822 ή  στην Μάχη του Δυρού που οι Μανιάτισσες θέρισαν το Ασκέρι του Ιμπραήμ Πάσα το 1825 ή στο Μανιάκι ο Παπαφλέσσας που στάθηκε Όρθιος μέχρις εσχάτων, θα έκαναν χρήση του 112, φυγομαχώντας?

Μήπως λοιπόν, σήμερα αυτή η σιωπηρή πλειοψηφία είναι αποτέλεσμα της χρήσης του 112, την στιγμή που σήμερα χαλάει ο κόσμος π.χ το δυστύχημα-δολοφονία του ΟΣΕ στα Τέμπη, του  καταπέλτη του Blue Star, την δολοφονία των Κροατών Χούλιγκανς στην Νέα Φιλαδέλφεια, οι εμπρησμοί των δασών, οι πλημμύρες, οι μισθοί πείνας, συντάξεις, κοινωνικές παροχές, η ανεργία, τα εργασιακά και τα ανθρώπινα δικαιώματα που κατακρεουργούνται. Τέλος, δεν έχει ο αργός θάνατος από τις αντικοινωνικές επιλογές και οι περιορισμοί των αρμοδιοτήτων των Δήμων και Περιφερειών.

Πού βρίσκεται αυτή, η πλειοψηφία? Στον καναπέ παρακολουθώντας τους “ειδήμονες” να υπόσχονται και τελικά να αποφασίζουν κάθε είδους αντίδωρο π.χ marketpass,fuelpass etc. Είναι αυτοί, που με ανάθεση έργου, με πληρεξουσιότητες και εντολές προς τρίτους εξουσιοδοτούν μια φορά στα τέσσερα χρόνια κάποιους να τους σώσουν, να τους λυτρώσουν από τα βάσανα?! Πόσο αποστασιοποιημένοι μπορεί να είμαστε, όταν δεν υπάρχει κοινό όραμα στα κοινά προβλήματα της καθημερινότητας μας? τουλάχιστον, ούτε στις Δημοτικές Εκλογές που επηρεάζουν το σπίτι μας?

Ακόμη και σήμερα είναι επικαιροποιημένοι, οι Σοφίες των Σοφών Μας, όπως για παράδειγμα του Θουκυδίδη: «Μόνοι γαρ τόν τε μηδέν των δε μετέχοντα ουκ απράγμονα, αλλ’ αχρείον νομίζομεν [=Γιατί είμαστε οι μόνοι, που όποιον δεν παίρνει καθόλου μέρος σ’ αυτά (τα πολιτικά πράγματα), τον θεωρούμε άνθρωπο όχι ήσυχο, αλλά άχρηστο] (Θουκυδίδη, Ιστοριών, κεφ. 40,2) Εν κατακλείδι, επιβάλλεται να διερωτηθούμε:

Ποιους εξυπηρετεί η λεγόμενη «σιωπηρή πλειοψηφία» ή αδιαφορία της κάλπης?

Ποιοι ωφελούνται οικονομικά από την αδράνεια των πολλών? Η άρχουσα τάξη, οι Επιχειρηματικοί Όμιλοι, θυσιάζοντας ανθρώπινες ζωές στο βωμό του κέρδους.

Γιατί, να μην αντιλαμβάνεται το συμφέρον της η “σιωπηρή πλειοψηφία”?

Γιατί, παρακολουθεί αποσβολωμένη, αδιαμαρτύρητα από τον καναπέ τη σφαγή της?

Γιατί να ανεχόμαστε αυτό που φροντίζουν οι υπηρέτες της άρχουσα τάξης? Δηλαδή, με τα εκπαιδευτικά προγράμματα με ιδεαλιστικές κοσμοθεωρίες μέσα από μια ψεύτικη εικόνα της σημερινής πραγματικότητας, δημιουργώντας «φιλήσυχους» και παθητικούς πολίτες.

 Ένα σύστημα που ενεργοποιείται, με την άμβλυνση συνειδήσεων και της ψεύτικης εικόνας της καθημερινής πραγματικότητας (Εντολοδόχοι Δημοσιογράφοι, Αναλυτές ή “Εμπειρογνώμονες” μέσα από τον Τύπο, την TVκαι το Internet) προπαγανδίζοντας την υποταγή στις επιλογές της εξουσίας και τον ευνουχισμό της αγωνιστικότητας της πλειοψηφίας. Πρέπει και επιβάλλεται ΝΑ ΑΦΥΠΝΙΣΘΕΙ Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΗΣ ΣΙΓΗΣ, να ξυπνήσει μονομιάς για να ‘ρθει ανάποδα ο ντουνιάς….

 

Γιώργος Ε. Δεκάριστος

Οικονομολόγος-Λογιστής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου