Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2021

90ν.μ μακριά από τον ΜΙΚΗ, με το Ντίσελντορφ κοντά στον Μ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ

 

Εξ αφορμής, της όχι αποδημίας, αλλά Αναλήψεως του Μίκη Θεοδωράκη Μας, στην Αιωνιότητα του Ουρανού και στην Αρμονία της Μουσικής Ζωής του. Διαπιστώθηκε, για άλλη μια φορά, η αδυναμία των ανθρώπων στην υποκρισία, κοινωνικοπολιτικών φορέων και ατόμων. Τόσο σε πολιτικό όσο και κοινωνικό επίπεδο! Αξία και Δύναμη, έχει η Αξιοπρέπεια της Αλήθειας. 

Δευτέρα 9 Ιανουάριου 2017, Απόγευμα στις 19:00, στο Καφέ Ζώγια, στο Κέντρο της Θεσσαλονίκης, γνωρίστηκα με την Συγγραφέα Αναστασία Βούλγαρη, παρουσιάζοντας το βιβλίο της «Μίκης Θεοδωράκης, Διάλογοι στο λυκόφως: Συνοπτική παρουσίαση». Το βιβλίο προλόγισαν ο Αν. Καθηγητής του ΑΠΘ Παναγιώτης Δόικος, ο Θεολόγος/Φιλόλογος και ο Συγγραφέας Τριαντάφυλλος Σερμέτης.  

Κατά την γνωριμία μας, μεταξύ άλλων, την ρώτησα, «Πως, θα της φαινόταν, να παρουσίαζε το βιβλίο της, στην Πάρο στο κέντρο των Κυκλάδων, με την παρουσία του Μίκη μας! ο οποίος θα αναβίωνε την επαφή του, με τα πολιτιστικά δρώμενα της Πάρου, μετά από 34 χρόνια?» συμφώνησε να το προγραμματίσουμε, την ερχόμενη Άνοιξη ή Καλοκαίρι. 

Αμέσως, έκανα κάποιες επικοινωνίες-επαφές (βλ. επιστολή) με τον Π.Σ Αρχίλοχου αρχικά και με την ΚΔΕΠΑΠ Πάρου δευτερεύοντος, για να προσκαλέσουμε και να μας επισκεφθεί ο Μεγάλος Μας Μίκης ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ, μέσω της γνωριμίας και επικοινωνίας μου, με την Συγγραφέα. Η οποία, έχει επιμεληθεί την παρουσίαση βιβλίων του. Η προσπάθεια μου ήταν ανιδιοτελή, με σκοπό να τιμηθεί το Νησί μας, από την Παγκοσμιοποιημένη, Οικουμενική Παρουσία και Εμβέλεια του. 

Πίστευα και πιστεύω ακράδαντα ότι, ήταν κατάλληλη συγκυρία και ιδεωδέστερη ιστορική ευκαιρία, εκείνο το καλοκαίρι να Τον προσκαλέσουμε μαζί με την συγγραφέα του και τον Αείμνηστο Φίλο του Μανόλη Γλέζο. Για να διαδοθεί με την αγωνιστικότητα, την ταπεινότητα, τις  ιδέες και το ακατάλυτο κύρος του Μίκη Θεοδωράκη και η Άρνηση Μας, ΣΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ στην Πάρο. Για να γίνει αντιληπτό σε όλα τα μήκη και πλάτη της επικράτειας αλλά και παγκόσμια (λόγω της παγκόσμιας ακτινοβολίας Του!) ότι, οι γηγενείς-ντόπιοι ορίζουμε την τύχη του νησιού και όχι οι εφήμεροι  "επενδυτές".  

Μου απάντησαν καθυστερημένα ότι, αν προγραμματισθεί, θα είναι για Οκτώβριο ή Νοέμβριο 2017! Λόγω των δρομολογημένων πολιτιστικών εκδηλώσεων! Συνεπώς, κάποιοι δεν ήθελαν, γνωρίζοντας και την βεβαρημένη υγεία του «μεταθέτοντας» το, για Φθινόπωρο! Δεν επιθυμούσαμε μάλλον, να ήμασταν από τότε, Παγκόσμιος Προορισμός και «WE ready, YOU safe, ALL happy», με τις ευλογίες και ακτινοβολία του Μ. Θεοδωρακη!  

Τέλος, τον Μάιο 2017, έκανα μια απονενοημένη προσπάθεια με e-mails, επικαλούμενος την πρόσφατη επίσκεψή του, 23/5/2017 στην Γερμανία! Κάνοντας επίκληση, τα εκεί Μ.Μ.Ε, που σχολίασαν μεταξύ άλλων: "(...και οι διοργανωτές δεν πίστευαν ότι, ο Θεοδωράκης θα ερχόταν στη Γερμανία, για μια βραδιά αφιερωμένη στο έργο του. Όμως ο Μίκης ήταν παρών και οι θεατές βίωσαν, μοναδική μουσική εμπειρία…)"  

Το επισημαίνω αυτό, διότι, άκουσα και αυτό, ότι, δεν θα μπορούσε να μετακινηθεί και να παραστεί ο Αγωνιστής, Μίκης ΜΑΣ, σε μια πιθανή εκδήλωση στην Πάρο, προς Τιμή Του για το αιωνόβιο συμπαντικό, καλλιτεχνικό και συγγραφικό του έργο. 

 

Το Άρθρο, εξαιρετικά Αφιερωμένο, στον ΕΛΛΗΝΑ Κομμουνιστή, Λαϊκοδημοκράτη και Ανθρωπιστή στην Ιδεολογία του, στον Καπιταλιστή, Φιλελεύθερο στις Νότες, στις Συνθέσεις, στις Αξίες, στην Μουσική του και την Ψυχή Του!  Ο Μοναδικός, Συσπειρωμένος, Κεντρώος, Ενωτικός, Ταπεινός, ΕΛΛΗΝΑΣ, που πίστεψε, με μια νότα και μια στροφή, στην Ελληνική Γη, στον μόχθο του Έλληνα, στην Συμπαντική Του Αρμονία, που λοιδορήθηκε μέχρι το φινάλε της ζωής του!  

Αυτές τις μέρες δικαιώθηκες αιώνια, Ζορμπά!  

 

Καλή Αντάμωση, Πατέρας Μας, Αέναε Αγωνιστή, Μαέστρο της Ζωής, «Ζ» 

 


Γιώργος Ε. Δεκάριστος (Γαβαλάς) 

7.ΙΧ.2021

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου