Πέμπτη 1 Απριλίου 2021

AΠΟ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΣΤΙΣ ΜΠΑΡΟΥΦΕΣ...

 Θα θυμάστε έναν χρόνο πριν και λίγο πριν μπούμε για τα καλά στο μαγικό κόσμο των απαγορευτικών, που οι τοπικές  αρχές διαβεβαίωναν τόσο εμάς τους ιθαγενείς όσο και τους δυνητικούς επισκέπτες πως το νησί είναι "θωρακισμένο έναντι της πανδημίας";

Για το σκοπό αυτό μάλιστα, συνέστησαν επιτροπή διαχείρισης της κρίσης, ακολουθώντας την (επικοινωνιακή) πεπατημένη του εγχώριου πολιτικού συστήματος, οψέποτε δεν εννοεί πραγματικά όσα ανακοινώνει ως προθέσεις, ως διακηρυγμένη πολιτική βούληση.

Δε θ' ασχοληθώ με το κατά πόσο λειτούργησε η εν λόγω επιτροπή (αν και από τα διαχεόμενα στην ατμόσφαιρα, μάλλον περιορίστηκε σε μια δυο συναντήσεις γνωριμίας των μελών της), αλλά, γιατί αυτό είναι το πρωτεύον, με το γεγονός πως η στάση της τοπικής μας αυτοδιοίκησης απέναντι στην "πανδημία" έκτοτε ήταν για τα πανηγύρια.

Κορύφωση της ανακολουθίας και αναντιστοιχίας εξαγγελιών και πράξεων υπήρξε η παθητική στάση της στο θέμα του "ανοίγματος" του τουρισμού.

Καμία δυναμική πρωτοβουλία για κλιμακωτή και με κανόνες προσέλευση τουριστών, καμία ουσιαστική πρωτοβουλία για σοβαρή ενίσχυση της πρωτοβάθμιας υγείας στο νησί.

Και να σκεφθεί κανείς πως η συγκυρία -που έμεινε αναξιοποίητη- έφερε να έχει το χαρτοφυλάκιο Υγείας της Περιφέρειας ο συμπολίτης μας και έπαρχος Πάρου-Αντιπάρου Κ.Μπιζάς!

Βέβαια, δε λέω κάτι είναι κι αυτό, θα μας μείνουν οι δεκάδες  φωτογραφίες/συνοδοί των δελτίων τύπου που μας καθησύχαζαν για το ανέφελο μέλλον που προδιαγράφονταν.

Κι ήλθε ο Αύγουστος -που είναι παχιές οι μύγες- και μας προέκυψαν τα "κρούσματα", για ν' αποδειχθεί πως κάποιοι όχι μόνο δεν έκαναν αποτελεσματικές κινήσεις στο πεδίο, αλλά επιπλέον έπαιρναν πάνω τους και μια ευθύνη που δεν τους αναλογούσε.

Και λόγω ισχνού πολιτικού εκτοπίσματος δεν θα μπορούσαν έτσι κι αλλιώς να σηκώσουν.

Γιατί, όταν είσαι παρακολούθημα της κεντρικής εξουσίας, προσάρτημα των κυβερνητικών επιλογών και δεν έχεις τα κότσια ν' αρθρώσεις διαφορετικό πολιτικό λόγο, να διεκδικήσεις και να συγκρουστείς εφόσον επιβάλλεται με αυτές, η συνέχεια είναι προβλέψιμη.

Με τούτα και με τ' άλλα φθάσαμε στο μεσοδιάστημα δευτέρου και τρίτου* κύματος, όπου τη μακαριότητα υποκατέστησε η αθυροστομία.

Με τις γνωστές "προτάσεις" που προκαλούν κλαυσίγελο.

Από τα λόγια τα μεγάλα στις μπαρούφες η απόσταση είναι μικρή, ελάχιστη...

 


*Γύρω στις αρχές φθινοπώρου να το καλοδεχθούμε...




2 σχόλια:

  1. Αρίστο, διάλεξες την μέρα για αλήθειες!!
    Σύμφωνα με το dogma.gr, Λέγεται ότι το έθιμο με τα πρωταπριλιάτικά ψέματα προέρχεται από την Ευρώπη, ενώ υπάρχουν διάφορες εκδοχές, για το που γεννήθηκε το έθιμο. Ωστόσο, μόλις δύο είναι οι επικρατέστερες. Η 1η εκδοχή θέλει το έθιμο να έχει ξεκινήσει από τους Κέλτες, οι οποίοι ήταν ήταν δεινοί ψαράδες. Η εποχή του ψαρέματος ξεκινούσε την 1η Απριλίου. Όσο καλοί ψαράδες όμως και να ήταν, την εποχή αυτή του χρόνου τα ψάρια πιάνονται δύσκολα. Έτσι και αυτοί, όπως προστάζει ο «κώδικας δεοντολογίας» των ψαράδων όλων των εποχών, έλεγαν ψέματα σχετικά με τα πόσα ψάρια είχαν πιάσει. Ετσι η συνήθεια, έγινε έθιμο. Η 2η εκδοχή, θεωρείται και πιο βάσιμη, ως γενέτειρα του εθίμου την Γαλλία του 16ου αιώνα. Μέχρι το 1564 η πρωτοχρονιά των Γάλλων ήταν η «1η Απριλίου». Τη χρονιά αυτή όμως, και επί βασιλείας Καρόλου του 9ου, αυτό άλλαξε και Πρωτοχρονιά θεωρούνταν πλέον η 1η Ιανουαρίου. Στην αρχή αυτό δεν το δέχτηκαν όλοι οι πολίτες. Οι αντιδραστικοί συνέχιζαν να γιορτάζουν, την παλαιά πλέον, πρωτοχρονιά τους την 1η Απριλίου, ενώ οι υπόλοιποι τους έστελναν πρωτοχρονιάτικα δώρα για να τους κοροϊδέψουν. Το πείραγμα αυτό μετατράπηκε με τον καιρό σε έθιμο.....σε εμας ταξίδεψε και διαφοροποιήθηκε αποκτώντας μια ελληνική χροιά. Η βασική ιδέα βέβαια παρέμεινε ίδια. Λέμε αθώα ψέματα με σκοπό να ξεγελάσουμε το «θύμα» μας!!!!!και για να το συνδέσω με τα παραπάνω ευστοχα που αναφέρεις τι γίνεται οτα οι εξαγγελίες π.χ για δημιουργία Νοσοκομείου ή στελέχωση του Κ.Υ ή της φέρουσας ικανότητας του νησιού να υποδεχθεί τον τουρισμο αποδεικνύονται διαχρονικά ψέματα, από αναξιόπιστους τοπικούς εκπροσωπους που το παιζουν θύματα της κεντρικής πολιτικής σκηνής, η οποία καλύπτει μόνο τις προσωπικές φιλοδοξίες τους.....με αποτέλεσμα τα πραγματικά θύματα να είναι θύτες λόγω των επιλογών τους αλλά και εφήμερων ρουσφετιών τους.....με συνέπεια ολες οι "προτάσεις" όντως να μας προκαλούν ΚΛΑΥΣΙΓΕΛΟ!!!
    Ενας υποψιασμένος ανυποψίαστος υποψήφιος
    Γ.Ε.Δ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στου κουφού τη πόρτα όσο θέλε βρόντα

    ΑπάντησηΔιαγραφή