Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

Ανακοίνωση των δασκάλων της Πάρου

Στους καιρούς της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, με τη σταδιακή φτωχοποίηση και εξαθλίωση του λαού, η διάλυση των θεσμών και δη της εκπαίδευσης είναι στόχος και μέσο για την ολοκληρωτική χειραγώγησης της κοινωνίας. Σε αυτό το κλίμα τρόμου και φόβου, που σταδιακά και πολύ καλά μελετημένα έχει δημιουργηθεί τα τρία τελευταία χρόνια στη χώρα μας, θα ανέμενε κανείς τα αντανακλαστικά των πολιτών να είναι σε εγρήγορση και η παιδεία να βρίσκεται “στην πρώτη γραμμή της μάχης”, δημιουργώντας αναχώματα για την προάσπιση βασικών αξιών της ανθρώπινης ζωής. Η εκπαίδευση, ως ο κυρίαρχα δημοκρατικός μας θεσμός, αποτελεί ένα από τα τελευταία προπύργια για κοινωνική αφύπνιση και γι’ αυτό  αναμένουμε να δημιουργήσει τείχη αυτοπροστασίας στην επίθεση του πιο άγριου προσώπου αυτής της κρίσης, του ρατσισμού και του φασισμού.
Το τελευταίο διάστημα εξωθεσμικές παρεμβάσεις υπονομεύουν το δημοκρατικό χαρακτήρα του δημόσιου σχολείου. Καταγγελίες σε βάρος συναδέλφων, απειλές, πειθαρχικές διώξεις ακόμα και σωματική βία συνθέτουν το φάσμα της επίθεσης εναντίον των εκπαιδευτικών που αντιστέκονται και προασπίζονται τη δημοκρατία μέσα στα σχολεία. Σε αυτές τις αυθαίρετες παρεμβάσεις των εξωθεσμικών παραγόντων, βρίσκει πρόσφορο έδαφος η μνημονιακή πολιτική για να θέσει σε λειτουργία τη μηχανή απόλυσης (ή αλλιώς διαθεσιμότητα) των συγκεκριμένων εκπαιδευτικών, που ούτως ή άλλως όπως φαίνεται δεν είναι “κατάλληλοι” για τους στόχους και τους σκοπούς της εκπαιδευτικής διαδικασίας όπως την οραματίζονται οι σημερινοί “μεταρρυθμιστές” της.
Με αφορμή όλες αυτές τις εξελίξεις, ως εκπαιδευτικοί, αλλά κυρίως ως ελεύθεροι και δημοκρατικοί πολίτες, καλούμαστε σε αυτήν την ιστορική συγκυρία να συσπειρωθούμε και να υπερασπιστούμε το αναφαίρετο και συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της εκπαίδευσης για όλους. Είναι χρέος μας να προσφέρουμε στους πολίτες αυτής της χώρας, ανεξάρτητα από εθνικότητα, χρώμα, θρησκεία, σωματική και πνευματική ικανότητα μια εκπαίδευση ανοιχτή, η οποία καλλιεργώντας ελεύθερα φρονήματα και συνειδήσεις, σέβεται τη διαφορετικότητα. Η εκπαιδευτική κοινότητα καλείται πια να πάρει ανοιχτή θέση, να προχωρήσει άφοβα στο σχεδιασμό και την υλοποίηση προγραμμάτων μέσα στα σχολεία που θα προάγουν την πολυπολίτισμικότητα και τον πλουραλισμό, να σταθεί αλληλέγγυα σε όσους συναδέλφους υφίστανται δίωξη για την αντιφασιστική και αντιρατσιστική τους δράση και κυρίως να σταθεί “απέναντι” σε αυτούς που προάγουν πρακτικές ρατσισμού και φασισμού. Ιδιαίτερα όταν οι ενεργούμενοι αυτών των πρακτικών προέρχονται από την ίδια την εκπαιδευτική κοινότητα, θα πρέπει να μας ανησυχούν και να μας προβληματίζουν. Οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι δρουν φανερά ή υπογείως μέσα στο θεσμό της εκπαίδευσης με όρους διακρίσεων, διαχωρισμού και αποκλεισμού μαθητών, δεν θα μας έχουν στο πλευρό τους.
Τα δύο σωματεία δεσμεύονται να αγωνιστούν με όλες τους τις δυνάμεις για ένα σχολείο δημοκρατικό, ένα σχολείο που θα φυτεύει το σπόρο της ισότητας και της αλληλεγγύης και όχι του “διαίρει και βασίλευε”, ένα σχολείο  που θα προσφέρει στη κοινωνία ενεργούς πολίτες με κριτική σκέψη, έτοιμους να αντιδράσουν στο άδικο και να αγωνιστούν για τα δικαιώματά τους».

«ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΑΡΟΥ – ΑΝΤΙΠΑΡΟΥ «ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΟΣ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου