Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018

ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΨΙΜΕΣ* "ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ" ΣΤΗΝ ΑΛΥΚΗ...

To αλιευτικό καταφύγιο στην Αλυκή της Πάρου είναι γεγονός! (Βίντεο + Φωτό)

Έχω κατά καιρούς, μέσα από αυτό το ιστολόγιο, αναφερθεί εξαντλητικά στα σημαντικότερα θέματα οικολογικού ενδιαφέροντος (και όχι μόνο) που προέκυψαν τα τελευταία 30 (έως το 2015) χρόνια στην ευρύτερη περιοχή της Αλυκής.
Έχω επισημάνει επίσης, πως με εξαίρεση μια περίπτωση κατά την οποία υπήρξε οργανωμένη συλλογική αντίδραση, σε όλες τις άλλες περιπτώσεις το σύνολο σχεδόν των κατοίκων παρακολουθούσε αμέτοχο ή και αδιάφορο τα δρώμενα!
Ξαφνικά πρόπερσι ενεργοποιήθηκαν τα οικολογικά αντανακλαστικά αρκετών συμπολιτών, με αφορμή την κατάληψη μεγάλου τμήματος παραλίας εκ μέρους επιχειρηματία.
Στη συνέχεια, πέρυσι, υπήρξε αντίδραση στην προσπάθεια άλλου επιχειρηματία να δραστηριοποιηθεί σε παραλίες της Αλυκής στο πεδίο των θαλάσσιων αθλημάτων.
Φέτος, με ερέθισμα την κατασκευή του λιμανιού, διακινούνται ανησυχίες για την περιβαλλοντική ισορροπία της περιοχής από μια μικρή μερίδα συμπολιτών.
Να ξεκαθαρίσω από την αρχή, προς αποφυγήν σκόπιμων παρανοήσεων, πως σέβομαι απόλυτα το δικαίωμα του καθενός να πιστεύει οτιδήποτε, να ανησυχεί για οτιδήποτε και εν τέλει να υπερασπίζεται με όλα τα θεμιτά και νόμιμα μέσα αυτό που αντιλαμβάνεται ως ιδιωτικό του συμφέρον. 
Αλλά και μόνο το γεγονός -επειδή γνωριζόμαστε αρκετά καλά- πως η ενεργοποίηση των ανησυχιών γίνεται με έναν εξόχως ιδιωματικό/μεροληπτικό/αποσπασματικό τρόπο, υπακούοντας στην αντίληψη του "διυλίζω τον κώνωπα και καταπίνω την κάμηλον", αυτό την καθιστά αφεαυτού προβληματική, αν όχι ύποπτη κατ' άλλους...
Σε μια λιμενολεκάνη όπου επί σειρά ετών απορρίπτονται είτε απευθείας, είτε "ραφιναρισμένα" (λόγω απουσίας αποχετευτικού δικτύου/ΒΙΟΚΑ) εκατοντάδες κυβικά λυμάτων (και το γεγονός αυτό αποτελεί ταμπού για τις τοπικές αρχές για τους γνωστούς λόγους...) χωρίς να έχει υπάρξει κάποια σοβαρή αντίδραση (ούτε υπό μορφήν ψιθύρου) εκ μέρους των οψίμως ανησυχούντων, το να προκαλείται τέτοιος θόρυβος για την βλαπτική (;) επίπτωση των εναιωρημάτων από τα μπαζώματα, από μόνο του προκαλεί απορίες...
Και αυτό το ισχυρίζεται κάποιος που έχει ακούσει τα "εξ αμάξης" όλα αυτά τα χρόνια σε κάθε περίσταση και κάθε περίπτωση που προσπάθησε να αναδείξει τέτοιας φύσεως προβλήματα.
Θέλω να πιστεύω -αν και οι ενδείξεις οδηγούν σε άλλα συμπεράσματα- πως η μουρμούρα δεν υποκρύπτει άλλες στοχεύσεις και άλλες επιδιώξεις...
Επίσης θέλω να πιστέυω, πως η σπουδή αυτή δε θα εξατμιστεί την επαύριον, αλλά θα συνεχιστεί και θα μονιμοποιηθεί προσβλέποντας στη διασφάλιση της προστασίας του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής όλων μας...

 

*Κι επιλεκτικές βεβαίως βεβαίως...  



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου