Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2017

Η αμαρτωλή ‘Αγία Ζώνη’ και οι σάπιες αφηγήσεις

Όσο οι πολιτικοί κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους αρνούμενοι να δουν τις ευθύνες τους και τα ρίχνουν ο ένας στον άλλον κι όλοι μαζί στην κοινωνία, τα πράγματα συνεχώς θα χειροτερεύουν.
Πριν από χρόνια, στον Πειραιά του μέτρου όπου μεγάλωσα, άκουγα συχνά την παροιμία “Των φρονίμων ολίγα”, από πολλούς απλούς καθημερινούς ανθρώπους που δεν ήθελαν τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα, συχαίνονταν τις κενολογίες και προτιμούσαν πάντα να μιλούν με λίγα λόγια και σταράτα.
Τέτοιες παροιμίες βέβαια δεν είναι του γούστου των πολιτικών που ακόμα κι αν τις έχουν ακούσει δεν τις ενστερνίζονται, καθώς προτιμούν τις μακροσκελείς αφηγήσεις με τις γεμάτες στόμφο φράσεις που εύκολα μπορούν να κρύψουν την ουσία.
Τώρα λόγου χάριν με την τεράστια οικολογική καταστροφή στον Σαρωνικό μετά από την βύθιση του παροπλισμένου εδώ και χρόνια “Αγία Ζώνη ΙΙ” που ξαφνικά το θυμήθηκαν και το τράβηξαν από τη ράδα που σάπιζε για να το ξαναστείλουν σε δρομολόγια και ξαφνικά επίσης, με τη θάλασσα λάδι, απέκτησε τρύπα και βυθίστηκε, οι πολιτικοί λένε πολλά. Επειδή έχουν το χούι όμως ακόμα και τα όποια σωστά λένε τα θέτουν τελικά για συσκότιση της ουσίας.
Σωστά για παράδειγμα ο πρόεδρος της ΝΔ έθεσε το ερώτημα “ποιος έκρινε ότι το πλοίο ήταν αξιόπλοο” και “πώς γίνεται να βουλιάζει ένα καράβι σε συνθήκες νηνεμίας” και μάλλον σωστά μίλησε για καθυστερημένη αντίδραση του μηχανισμού. Αλλά ξέχασε να θυμίσει ότι το πλοίο είναι μονοπύθμενο από αυτά που έπρεπε να έχουν αποσυρθεί εδώ και χρόνια και βρίσκονται στις θάλασσες μας μόνο μέσα από… παραθυράκια.
Και τα “παραθυράκια” που τελικά είναι παραθυράρες που χωρούν… δεξαμενόπλοια τα έφτιαξαν πολιτικοί με καθοριστική την συμμετοχή της ΝΔ που άλλωστε και στην ΕΕ ηγήθηκε της “μάχης” για να μην εγκριθεί η ευρωπαϊκή οδηγία που έστελνε στα διαλυτήρια τα μονοπύθμενα δεξαμενόπλοια.
Από την άλλη πλευρά, την κυβερνητική, το εντυπωσιακό είναι ότι την αντίληψη “αυτά συμβαίνουν” και ευθύνες ντε και καλά εκ προοιμίου δεν υπάρχουν την στήριξε (και αυτό είναι όντως σημάδι της κατάπτωσης των καιρών) ένας… οικολόγος, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και ιδρυτικό μέλος των Οικολόγων Πράσινων, Γιάννης Τσιρώνης.
Σε μια εντυπωσιακή επίδειξη πολιτικού αμοραλισμού, ο (προφανώς) πρώην Πράσινος και πρώην Οικολόγος, δήλωσε ότι “Την ευθύνη την έχει μια κοινωνία ολόκληρη και μια παγκόσμια οικονομία εξαρτημένη από το πετρέλαιο και ένα σκληρό λόμπι διεθνές που δεν επιτρέπει να έχουμε επενδύσεις τέτοιες που να προστατεύουμε τις ακτές μας”.
Φοβερή διατύπωση! Φταίει η κοινωνία… ολόκληρη επειδή οι πλοιοκτήτες έκαναν μπίζνες με το σαπάκι. Φταίει η κοινωνία… ολόκληρη επειδή κάποια στελέχη του υπουργείου Ναυτιλίας έδωσαν πιστοποιητικό αξιοπλοΐας στο σαπάκι. Και φταίει η κοινωνία… ολόκληρη επειδή με κάποιον “περίεργο” τρόπο που ακόμα αγνοούμε “άνοιξε” το σαπάκι και πνίγηκε στο μαζούτ ο Σαρωνικός.
Εμ έτσι, με τον έναν να ξεχνάει τα μονοπύθμενα και τα σχετικά αλισβερίσια και τον άλλον να τα ρίχνει στην… κοινωνία για να ξεχαστούν τα άλλα αλισβερίσια, με τις περίεργες μεταφορτώσεις, τις περίεργες “τρύπες” και τα περίεργα πιστοποιητικά, το μόνο βέβαιο είναι ότι τίποτε δεν θα αλλάξει και θα κινδυνεύουμε ανά πάσα στιγμή από κάθε σάπια “Αγία Ζώνη” που δεν είναι και τόσο ΄’αγια τελικά.
 Βαγγέλης Δεληπέτρος 
**Πηγή: news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου