Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014

ΟΙ Α.Π.Ε. ΚΑΙ Η (ΚΑΤ΄ΕΥΦΗΜΙΣΜΟΝ) ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ...

Παρακολουθούμε, με ιδιαίτερο ομολογουμένως ενδιαφέρον, τον θόρυβο που έχει ξεσπάσει το τελευταίο διάστημα, σχετικά με τις δρομολογημένες διαδικασίες εγκατάστασης ανεμογεννητριών σε τέσσερα νησιά των Κυκλάδων, Πάρο, Νάξο, Άνδρο και Τήνο.

Ανακοινώσεις της περιφέρειας, των δήμων, αλλά και μεμονωμένων αιρετών κάθε βαθμίδας, συλλόγων, φορέων καθώς και άρθρα πολιτών, συμβάλουν σε ένα κλίμα γενικευμένης κατακραυγής ενάντια στην προοπτική να μετατραπούν ουσιαστικά τα νησιά αυτά σε αιολικά πάρκα ιδιωτικής εκμετάλλευσης.

Το να σχολιάσουμε τη νοοτροπία και συμπεριφορά των καρεκλοκένταυρων της Αθηναϊκής Υπερδιοίκησης, νομίζουμε είναι περιττό, αφού ο βίος και η πολιτεία τους έχει αφήσει ανεξίτηλα σημάδια στην περιφέρεια της χώρας και ο καθένας από μας βιώνει με τραγικό πολλές φορές τρόπο τις συνέπειες των ασκούμενων πολιτικών, σε όλα σχεδόν τα επίπεδα και σε όλους τους ευαίσθητους τομείς της ζωής...

Επίσης, το να καταφερθούμε σε όσους επιχειρηματίες άδραξαν μία ακόμη προσφερόμενη από την  κυβέρνηση ευκαιρία (η λέξη πάσα θα ταίριαζε καλύτερα) για να κερδοσκοπήσουν ασύστολα, αδιαφορώντας για τοπικούς(;) στρατηγικούς σχεδιασμούς, πλαίσια κανόνων, δημοκρατική νομιμοποίηση, οικολογικές μέριμνες κ.α. δεν θα πρωτοτυπούσαμε.

Όλα αυτά αναφέρθηκαν επαρκώς σε όλα τα σχετικά κείμενα κι έχουν επί της ουσίας εξαντλήσει τα επιχειρήματα.

Εκείνο που ουδόλως σχολιάζεται και εντέχνως αποσιωπάται, είναι οι ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ της αυτοδιοίκησης, είτε αυτή λέγεται δήμος, είτε περιφέρεια, όπου περισσεύουν οι κραυγές και οι αιτιάσεις για το τι ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ και απουσιάζουν οι ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ για το τι ΠΡΕΠΕΙ!

Αλήθεια, υπάρχει στα συρτάρια κανενός δήμου ολοκληρωμένη πρόταση σχετικά με την επιβαλλόμενη από τα πράγματα αναγκαιότητα να καταργηθούν σταδιακά οι Α.Η.Σ.Π. και να υποκατασταθούν με Α.Π.Ε. (φωτοβολταϊκά, ανεμογεννήτριες, κυμματογεννήτριες) και δεν το γνωρίζουμε;

Υπάρχει κάποιος από τους λαλίστατους και υπερευαίσθητους κατόπιν εορτής τοπικούς πολιτικούς που κατέθεσε κάποτε στα κέντρα λήψης αποφάσεων πρόταση περιλαμβάνουσα τα κάτωθι:
1)Χωροθέτηση εγκατάστασης  ΑΠ.Ε.  
Να έχει δηλαδή υποδείξει συγκεκριμένους χώρους, όπου κατά την γνώμη του θα πρέπει να εγκατασταθούν-όποτε αυτές εγκατασταθούν, οι Α.Π.Ε.;
2)Προδιαγραφές των Α.Π.Ε.(διαστάσεις, θόρυβος, αισθητική, ασφάλεια, προσβασιμότητα κ.α.).
3)Ιδιοκτησιακό καθεστώς. Θα είναι δηλαδή κρατικές, δημοτικές, συνεταιριστικές, ιδιωτικές, ή λίγο απ΄όλα αυτά;

Εύλογα θα αναρωτηθεί κάποιος, αν αυτό είναι δουλειά και ευθύνη ενός αυτοδιοικητικού, όταν οι περισσότεροι μάλιστα εξ αυτών είναι παντελώς άσχετοι με τεχνικά θέματα.
Εμείς απαντάμε πως αυτή είναι η δουλειά τους, η αποστολή τους και η ασχετοσύνη δεν μετριάζει την ευθύνη που τους βαραίνει να είναι αυτοί ακριβώς που αποφασίζουν τελικά για όλα αυτά, είτε με το δικό τους γνωστικό οπλοστάσιο, είτε δεχόμενοι εισηγήσεις των ειδικών.

Και επειδή η εμφάνιση στο προσκήνιο των Α.Π.Ε. δεν πραγματοποιήθηκε, αυγή του 2014, ούτε το 2010, αλλά μια τουλάχιστον εικοσαετία πριν ως αναγκαιότητα, αναρωτιόμαστε όλη αυτή η συζήτηση που αλλού μπορεί να αποσκοπεί, εκτός από την μετακύλιση ευθυνών από τις τοπικές μας κοινωνίες και τους εκπροσώπους της, στην ανάλγητη και διαπλεκόμενη κεντρική διοίκηση των Αθηνών!!

Έρχονται και εκλογές...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου