Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2018

Τι υποδηλώνει το νέο μίνι κραχ των τραπεζικών μετοχών;

Μίνι κραχ χθες στο χρηματιστήριο Αθηνών με τις μετοχές των τραπεζών στο επίκεντρο. Πρόκειται για κινήσεις επανατοποθέτησης στη μετοχική σύνθεση των αποκαλούμενων συστημικών τραπεζών μπροστά στη διαφαινόμενη ανάγκη για περισσότερα κεφάλαια.
Το Μαξίμου αντέδρασε μιλώντας για κερδοσκοπία, που δεν δικαιολογείται από την κατάσταση των τραπεζών, αλλά και από την «μεταμνημονιακή» Ελλάδα. Η αλήθεια, όπως πάντα βέβαια, είναι ριζικά διαφορετική.
Οι κακοί κερδοσκόποι που καταγγέλλει η κυβέρνηση δεν είναι άλλοι από εκείνους που πλασάρει ως πολύτιμους επενδυτές για την Ελλάδα. Τους συνάντησε άλλωστε ο ίδιος ο κ. Τσίπρας και το επιτελείο του στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη μόλις την προηγούμενη εβδομάδα. Κύριο αντικείμενο συζήτησης – όπως μαθαίνουμε – ήταν οι τραπεζικές ευκαιρίες στην Ελλάδα.
Ένα από τα αποτελέσματα αυτών των επαφών ήταν η αναβάθμιση του κ. Φλαμπουράρη σε κυβερνητικό γκαουλάιτερ των τραπεζών. Μπορεί ο εν λόγω κύριος να μην έχει ιδέα από τραπεζική, αλλά λόγω της εργολαβικής προϊστορίας του είναι ιδανικός για να επιτηρεί τα deals της κυβέρνησης με τους επενδυτές στο παρασκήνιο.
Άλλωστε δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι αυτό το μίνι κραχ ακολούθησε την υποτιθέμενη άρση των capital controls. Βέβαια, δεν πρόκειται στ’ αλήθεια για άρση των απαγορεύσεων, μιας και δεν μπορεί ο καταθέτης να πάει στο γκισέ της τράπεζας για να «σηκώσει» ότι έχει και δεν έχει. Πρόκειται απλά για μια περιορισμένη δοκιμή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου