Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2018

Η δικαίωση του Βαγγέλη...

Ο Βαγγέλης είναι φανατικός λάτρης της Πάρου και παρά το γεγονός πως έλκει την καταγωγή του από δύο εξίσου όμορφα νησιά του Αρχιπελάγους μας (Μυτιλήνη και Κω) προτιμάει εδώ και πολλά χρόνια το νησί μας για τις διακοπές του.
Ή τουλάχιστον προτιμούσε...
Κι αυτό γιατί φέτος τον είδα ελάχιστα -στα πεταχτά που λέμε- και παραξενεύτηκα.
Προς το τέλος του καλοκαιριού πληροφορήθηκα από κοινό μας γνωστό ότι μοίρασε τις διακοπές του μεταξύ των τόπων καταγωγής των γονιών του, μη αντέχοντας το μαύρο χάλι που αντίκρυσε για τρίτη συνεχόμενη σεζόν ερχόμενος στο νησί.
Ο Βαγγέλης λοιπόν, με τον οποίο γνωρίζομαι εδώ και μπόλικα χρονάκια και κουβεντιάζουμε όποτε συναντηθούμε, είναι μαθηματικός και λόγω ιδιότητας υπηρετεί με θρησκευτική ευλάβεια αυτό που ονομάζουμε ορθολογική σκέψη. 
Όταν ξέσπασε το κύμα αντίδρασης ενάντια στις ανεμογεννήτριες, σε σχετική μαραθώνια συζήτηση που ανοίξαμε κι αφού προηγουμένως άκουσε τις απόψεις μου για το ζήτημα, εξέθεσε και τις δικές του, οι οποίες ομολογουμένως με αιφνιδίασαν.
Με αιφνιδίασαν για δύο λόγους:
Ο πρώτος έχει να κάνει με το γεγονός πως η ευαισθησία του για το περιβάλλον είναι δεδομένη.
Ο δεύτερος έχει να κάνει με μια παράμετρο που δεν είχα προλάβει να επεξεργαστώ μέσα στην παραζάλη της σφοδρής πολεμικής ενάντια στην προσπάθεια εγκατάστασης αιολικών πάρκων.
Συγκεκριμένα ο Βαγγέλης διερωτήθηκε σε ποιο βαθμό έχει γίνει συγκριτική ανάλυση και μελέτη αναφορικά με τις επιπτώσεις των ανεμογεννητριών σε αντιδιαστολή με την "τουριστική ανάπτυξη" την οποία οι ΑΠΕ υπονομεύουν.
Διερωτήθηκε αν μπορεί κανείς να τοποθετηθεί στοιχειοθετημένα, τι είναι προτιμότερο για το νησί, η εγκατάσταση 50 ή100  ανεμογεννητριών, ή η συνέχιση της άγριας οικοπεδοποίησης και της μετατροπής του νησιού σε έναν απέραντο οικισμό;
Διερωτήθηκε τέλος για τα κριτήρια με τα οποία ως τοπική κοινωνία αντιλαμβανόμαστε και τοποθετούμαστε σε σχέση με το ΚΑΛΟ και το ΚΑΚΟ.
Και παρά την διαφωνία μου τότε, ομολογώ πως ο Βαγγέλης, δυστυχώς, είχε απόλυτο δίκιο....
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου